Χρηματιστές: Τι σημαίνουν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης .

“Ασφυκτικό” χαρακτηρίζει, σχεδόν το σύνολο των αναλυτών, το χρονικό πλαίσιο πραγματοποίησης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, ενώ οι τελικοί όροι συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων χαρακτηρίζονται “ανάλογοι των εκτιμήσεων” αλλά παράλληλα “σχετικά ακριβοί” και «δύσκολοι» λόγω των συνθηκών.

Οι βιώσιμες ελληνικές τράπεζες θα πρέπει μέχρι τον Απρίλιο του 2013 να προβούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ποσού ίσου με τις κεφαλαιακές ανάγκες που ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος για το κάθε πιστωτικό ίδρυμα. Σε αυτό το πλαίσιο, το βασικό στοιχείο, σύμφωνα με αναλυτή με βαθιά γνώση της αγοράς, είναι το πότε θα γίνει η ΑΜΚ της κάθε τράπεζας, δηλαδή πότε ξεκινά η περίοδος των 50 ημερών, βάσει της οποίας θα καθοριστεί η τιμή της αύξησης.

Ενδεχομένως, η αγορά, δεδομένης και της χθεσινής πτώσης, εκτιμά ότι ο χρονικός ορίζοντας των ΑΜΚ θα έπρεπε να παραταθεί. Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς αυτό που προέχει είναι να ωριμάσει το κλίμα, συνεχίζει ο ίδιος αναλυτής, για να προσθέσει πως οι όροι είναι “δύσκολοι” λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας για τα δημοσιονομικά και του γεγονότος ότι η αύξηση της προσφοράς μετοχών, μέσω των ΑΜΚ, έρχεται… πιο κοντά.

Τα μετατρέψιμα ομόλογα, με την αποπληρωμή των οποίων θα διασφαλιστεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών θα εκδοθούν με αρχικό επιτόκιο 7%, το οποίο θα προσαυξάνεται ετησίως κατά 0,5%. Σύμφωνα με τα εκτιμώμενα ποσά που θα χρειαστούν να αντλήσουν οι τράπεζες, σημειώνει αναλυτής ξένου επενδυτικού οίκου, το κόστος… ανάκτησης είναι υψηλό και αυξάνει το ρίσκο, καθώς τα ποσά των τόκων θα καταβάλλονται ετησίως σε μετρητά, εκτός από την περίπτωση αντικατάστασής τους με εισφορά εις είδος. Μέσα σε πέντε χρόνια οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν την ικανότητα να εξοφλήσουν τα ομολογιακά δάνεια (CoCos), καθώς σε αντίθετη περίπτωση το ανεξόφλητο υπόλοιπο θα μετατραπεί υποχρεωτικά σε μετοχές και μάλιστα σε τιμή ίση με το 50% της τιμής αύξησης κεφαλαίου, οδηγώντας σε dillution.

“Εφόσον οι ιδιώτες διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να συμμετάσχουν στις αυξήσεις και την αναγκαία ρευστότητα για να εξασκούν τα warrants τότε θα ωφεληθούν από τη διαδικασία, έτσι όπως αυτή παρουσιάστηκε χθες”, εκτιμά από την πλευρά του έμπειρος αναλυτής μεγάλης χρηματιστηριακής. «Βέβαια σημαντικό ρόλο θα παίξει η ικανότητα της τράπεζας να εμφανίσει κερδοφορία και να αποπληρώσει τα μετατρέψιμα ομόλογα», προσθέτει. Στον αντίποδα, ο ιδιώτης μέτοχος που δεν έχει την απαραίτητη ρευστότητα και απλώς συντηρεί μία θέση διατηρώντας παθητική στάση στα μετοχικά δρώμενα της τράπεζας, είναι αυτός που θα χάσει μεγάλο μέρος του ποσοστού του.

Οι λεπτομέρειες των όρων φαίνεται πως δίνουν, σύμφωνα πάντα με αναλυτές, μία μεγάλη ευκαιρία στους ξένους επενδυτές να αγοράσουν τα αδιάθετα των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο μερίδιο σε ελληνικές τράπεζες, σε πολύ χαμηλές τιμές. Ακόμη όμως και οι ξένοι βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα-γρίφο του οποίου η λύση εξαρτάται από διάφορες προβλέψεις και κυρίως ένα βασικό σενάριο για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα που ο κάθε υφιστάμενος ή εν δυνάμει μέτοχος πρέπει να επιλέξει.

“Οι ξένοι δεν είναι απίθανο να κρίνουν ελκυστική μία ευκαιρία επένδυσης σε ελληνικές τράπεζες, στην περίπτωση που το country risk έχει μειωθεί αισθητά μέσα στους επόμενους μήνες”, υπογραμμίζουν αναλυτές, “Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι ξένοι θέλουν… σχετικά γρήγορες μερισματικές αποδόσεις, κάτι που οι ελληνικές τράπεζες λόγω των μετατρέψιμων ομολόγων αλλά και του αναβαλλόμενου φόρου, θα αργήσουν να προσφέρουν”, συμπληρώνουν.

“Ποιος ιδιώτης μέτοχος θα μπει με αυτούς τους όρους στις επερχόμενες ΑΜΚ”, διερωτάται με νόημα στέλεχος χρηματιστηριακής μεγάλου τραπεζικού ομίλου. “Ακόμη και αν υπάρχουν τα χρήματα, ο ενδιαφερόμενος επενδυτής θα περιμένει μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο, τόσο όσον αφορά την ελληνική οικονομία, όσο και το πως θα λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα μέσα στο λαβύρινθο της ανακεφαλαιοποίησης”.

Στέλεχος ξένου οίκου επισημαίνει πως το γεγονός ότι πλέον το πλαίσιο της διαδικασίας έχει οριστικοποιηθεί είναι θετικό, ωστόσο θα πρέπει να γίνει προσεχτική ανάλυση ανάλογα με το «είδος» του επενδυτή. Εξηγεί πως μέσω της ανακεφαλαιοποίησης το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλάζει σε σημαντικό βαθμό, εξέλιξη που ευνοεί όσους διαθέτουν ρευστότητα και την «πολυτέλεια» μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να δούμε ενδεικτικά, ποιες θα ήταν οι τιμές της Εθνικής, της Alpha Bank και της Πειραιώς, αν ξεκινούσαν σήμερα οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η μέση τιμή 50 ημερών της Εθνικής διαμορφώνεται στα 1,964 ευρώ, άρα το 50% της τιμής αυτής είναι 0,9818 ευρώ. Για την Alpha Bank ο μέσος όρος 50 ημερών βρίσκεται στα 1,804 ευρώ και συνεπώς η τιμή της αύξησης θα διαμορφωνόταν στα 0,9018 ευρώ. Τέλος της Πειραιώς ο μέσος όρος διαμορφώνεται στα 0,441 ευρώ και η τιμή της ΑΜΚ στα 0,2204 ευρώ.

Πηγή:www.capital.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s