Τοξικά δάνεια και… made in China.

Αλήθεια για πόσο ακόμη οι μανδαρίνοι της ΛΔΚ θα είναι σε θέση να συμμαζεύουν τα ασυμμάζευτα της κινεζικής οικονομίας κρύβοντας τα κάτω από το χαλί;

Νευρικότητα και προβληματισμό για την «ανώμαλη προσγείωση» της κινεζικής οικονομίας προκαλούν τα απογοητευτικά μάκρο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο η ραγδαία πιστωτική ανάπτυξη της χώρας δεν έχει μέχρι στιγμής επιτρέψει τη διόγκωση ενός άλλου προβλήματος που μπορεί να αποβεί πραγματικά μοιραίο, της αύξησης των προβληματικών δανείων. 

Αν εξετάσουμε το παράδειγμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε στην Ασία τον Ιούλιο του 1997, θα δούμε ότι οι ασιατικές αγορές σήμερα μπορούν πολύ πιο εύκολα να “οδηγήσουν” σε μία γενικευμένη παγκόσμια ύφεση, στην περίπτωση που «εκτροχιαστούν». 

Και αυτό γιατί το 1997, παρά το γεγονός ότι οι ασιατικές χρηματαγορές ήταν πολύ μικρότερες σε μέγεθος και “εκτόπισμα”, υπήρξαν παγκόσμιες ανησυχίες για ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση λόγω της χρηματοοικονομικής διασύνδεσης. Σήμερα οι ασιατικές αγορές έχουν γιγαντωθεί, ενώ η μετάδοση από πιθανή κρίση είναι βέβαιο πως θα είναι…. σχεδόν ακαριαία σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Χθες ένα μείγμα ζοφερών οικονομικών στοιχείων για τις μεγαλύτερες ασιατικές οικονομίες είδαν το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας την πτώση κυρίως των ασιατικών αγορών, καθώς οι Ευρωπαίοι είναι ακόμη “ζαλισμένοι” από την κρίση χρέους και οι Αμερικάνοι εστιάζουν την προσοχή τους περισσότερο στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά την ανακοίνωση των στοιχείων ο χρηματιστηριακός δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε σε ποσοστό 2,08% στις 2.024,8 μονάδες, λίγο υψηλότερα από τα χαμηλά τετραετίας. 

Ειδικότερα, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, συρρικνώθηκε για ενδέκατο διαδοχικό μήνα, ενώ οι ιαπωνικές εξαγωγές υποχώρησαν 5,8% με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Το στοιχείο ωστόσο που πέρασε… στα ψιλά προέρχεται από έκθεση της PricewaterhouseCoopers, σύμφωνα με την οποία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των δέκα μεγαλύτερων κινεζικών τραπεζών υπερτριπλασιάστηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους. 

Τα προβληματικά δάνεια διαμορφώθηκαν στο τέλος του δευτέρου τριμήνου στα 489 δισ. γουάν, έναντι 112,9 δισ. γουάν στο τέλος του 2011. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 333% μέσα σε έξι μήνες. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούσαν με γοργούς ρυθμούς για να φτάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο το 2011. 

Βέβαια, τα “φανερά” μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος των κινεζικών τραπεζών, καθώς τα προβληματικά, ή εν δυνάμει προβληματικά δάνεια είναι αυτά που “απειλούν” το κινεζικό οικοδόμημα. Τα επονομαζόμενα “ειδικής μνείας” δάνεια αυξάνονται εδώ και τρία διαδοχικά τρίμηνα σε περίπου 1,46 τρισ. γουάν στο τέλος του εξαμήνου. Τα ειδικής μνείας δάνεια είναι αυτά που βρίσκονται λίγο πριν γίνουν μη εξυπηρετούμενα, μόλις μία βαθμίδα πάνω από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με την “κατάταξη” της κεντρικής τράπεζας της Κίνας. 

Οι Κινέζοι σαφώς και είναι, ακόμη, σε θέση να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, ωστόσο τα στοιχεία αυτά είναι τα πρώτα «μαύρα σύννεφα», ενώ ενδεχόμενη επιδείνωση των μάκρο δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε πιστωτικό «σοκ» με έκρηξη των προβληματικών δανείων.

Πηγή:www.capital.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s