To κράτος πληρώνει ομολογιούχους… του ΟΣΕ.

Το γενικό λογιστήριο καταβάλει 190 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος(Το κράτος πολλές φορές έκανε αναβαθμίσεις πχ του δικτύου, μιλάμε για τεραστία ποσά,και δεν περνούσε την επέκταση η την αναβάθμιση στον κρατικό προϋπολογισμό για να μην φαίνεται και στο δημόσιο χρέος , έτσι ανάγκαζε, τρόπος του λέγειν, τον ΟΣΕ και αναλάμβανε να εκδίδει αυτός ομόλογα , πάντα βέβαια με την εγγύηση του ελλ δημοσίου) να αποπληρώσει ομόλογο, το οποίο ωριμάζει σήμερα 13 Σεπτεμβρίου ισόποσης ονομαστικής αξίας.

Το χρεόγραφο, που η τελευταία πράξη έγινε σύμφωνα με στοιχεία του Frankfurt Stock Exchange στην τιμή των 22,5 σεντς ανά ευρώ,(σημαίνει πως κάποιοι αγόρασαν και σε αυτήν την τιμή)δεν διαπραγματεύεται πλέον. Το εν λόγω ομόλογο είναι σημαντικό διότι αποτελεί έναν ακόμα τίτλο εκδοθέν υπό αλλοδαπό δίκαιο και εγγυημένο από το ελληνικό δημόσιο στο οποίο φέρονται να έχουν τοποθετηθεί μεγαλύτεροι και μικρότεροι ξένοι διαχειριστές που στην πλειοψηφία τους αρνήθηκαν να ενταχθούν στο PSI καλυμμένοι από τις νομικές ρήτρες της έκδοσης.


Για το ομόλογο αυτό του ΟΣΕ (ISIN: FR0000489676) συνήλθε στις 27 Μαρτίου γενική συνέλευση των ομολογιούχων, οπότε και αποφασίστηκε να μην εγκριθεί η πρόταση του Δημοσίου με τους εκπροσώπους των τίτλων αξίας 184 εκατομμυρίων ευρώ να επιλέγουν να αρνηθούν την πρόταση του ελληνικού δημοσίου και μόνον αυτός των 6 εκατ. να απαντούν, ναι.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες της αγοράς που από τη φύση τους είναι δύσκολο να διασταυρωθούν πριν ολοκληρωθεί η σχετική συναλλαγή, οι τίτλοι φέρονται να είναι συγκεντρωμένοι σε μεγάλο μέρος τους στα χαρτοφυλάκια της ολλανδικής ABN Amro. Ανάδοχοι της έκδοσης αυτής που διέπεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το γαλλικό δίκαιο ήταν οι HSBC, Dexia και Crédit Commercial de France.

Aρμόδιες πηγές του υπουργείου οικονομικών αλλά και του ΟΔΔΗΧ υπογραμμίζουν στο Capital.gr πως η εξόφληση του στην παρούσα φάση είναι φυσιολογική εξέλιξη αφού εάν είχε επιλεχθεί η οδός της μη αποπληρωμής του θα γεννιόταν μείζων πολιτικό και οικονομικό θέμα με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την προώθηση των συμφερόντων της χώρας.

Δημιουργείται όμως για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν στα μέσα Μαΐου οπότε, μετά από ένα διήμερο μαραθώνιο επαφών του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, ελήφθη τελικά η απόφασηνα πληρωθεί το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ, το 90% της αξίας του οποίου ήταν στην κατοχή του vulture fundDart Management) ηθικό ζήτημα τη στιγμή που χιλιάδες Έλληνες ιδιώτες ομολογιούχοι αλλά και ασφαλιστικά ταμεία εξαναγκάστηκαν σε συμμετοχή στο PSI.

Τόσο το ομόλογο που πληρώθηκε τον Μάιο όπως και αυτό που λήγει σήμερα σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «συμπεριλαμβάνονται σε σύνολο ομολόγων περίπου 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν εκδοθεί ή φέρουν την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα οποία ήταν επιλέξιμα για να συμπεριληφθούν στην πρόσφατη ολοκληρωθείσα ανταλλαγή ομολόγων (γνωστή και ως PSI – συμμετοχή ιδιωτικού τομέα), αλλά τελικά δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή από τους ομολογιούχους».

Τα 3,4 δισ. εξ αυτών αφορούν οκτώ επίμαχα ομόλογα για τα οποία οι γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων έχουν ήδη ψηφίσει κατά του PSI. Για τα υπόλοιπα έως του ποσού των 6,4 δισ. (η αξία μεταλλάζεται καθώς μεταξύ άλλων 3 είναι αποτιμημένα σε γεν) οι ομολογιούχοι ανέβαλαν τις αποφάσεις τους καθ’ όσον δεν λήγουν άμεσα και εκκρεμούν ακόμα πληρωμές τοκομεριδίων που έχουν λαμβάνειν.

Επόμενη κρίσιμη στιγμή στην υπόθεση της διαχείρισης των χρεών αυτών είναι την άνοιξη και αφορά το ομόλογο του ΟΣΕ το οποίο ωριμάζει στις 2 Απριλίου του 2013 ονομαστικής αξίας 430 εκατ. ευρώ με την τελευταία τιμή στα τερματικά του Frankfurt Stock Exchange να δείχνει τα 57 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας, τριπλάσιας σχεδόν δηλαδή της αξίας του ελληνικού 10ετούς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s