ΕΚΤ: υπάρχει μελέτη για τον κίνδυνο της “contagion” στην ευρωζώνη.

Δεν διάλεξε ίσως την καλύτερη ημέρα η EKT για να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο της “contagion” στην Ευρωζώνη. 

Χθες, στην “επέτειο” της πρώτης προειδοποίησης για τον  κίνδυνο των “subprimes” από την BΝΡ Paribas (9/8/2007) πριν από πέντε χρόνια, στο μηνιαίο δελτίο της, πέραν των συστάσεων για την ανάγκη οι χώρες που έχουν δεχθεί “βοήθεια” να πράξουν τα… δέοντα, σε ειδική μελέτη προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος της “contagion” χτυπάει πλέον την Ισπανία και την Ιταλία. 

Ξεκαθαρίζει βέβαια ότι είναι θέμα των επόμενων εβδομάδων το να αποφασίσει η διοίκηση της ΕΚΤ, το πως θα δράσει αυτή την φορά για να αποτρέψει αυτόν τον κίνδυνο της μετάδοσης και να μην έχουμε την συνέχεια που είχε η προειδοποίηση της 9ης Αυγούστου του 2007. 

Τότε η αμερικάνικη κυβέρνηση και η FED για να ανακόψουν το τσουνάμι που είχε προκαλέσει η κατάρρευση των τιμών των τιτλοποιημένων subprimes είχαν προσπαθήσει να σώσουν από την χρεοκοπία την Bear Stearns, την Merrill Lynch, την Morgan Stanley. 

Άφησαν στην τύχη της την   Lehman Brothers εκτιμώντας  ότι το σύστημα είχε πλέον “θωρακισθεί” με τους όγκους κεφαλαίων που είχε ρίξει η FED και η κυβέρνηση στο τραπεζικό σύστημα. 

Το τί ακολούθησε μετά τον Σεπτέμβριο του 2008 και την κατάρρευση της Lehman Brothers μας έκανε να μάθουμε για τα καλά την λέξη “contagion”…

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά τον Αύγουστο του 2007 και αφού έχει μεσολαβήσει η χρεοκοπία της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, με την ΕΚΤ να έχει διαθέσει περισσότερα από ένα τρισ. ευρώ μέσα στο τελευταίο εννεάμηνο, ακούμε και πάλι από τα πλέον αρμόδια “χείλη”, αυτά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οτι η Ευρωζώνη -σαν να μη πέρασε μια μέρα- είναι και πάλι μπροστά στον κίνδυνο της “contagion” με τις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα σε Ιταλία και Ισπανία να βρίσκονται σε κατάσταση όχι απλά έλλειψης ρευστότητας, αλλά “insolvency”.

Και έχουν περάσει μόνο πέντε χρόνια από τότε… 

Του Γιάννη Αγγέλη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s