Κύπρος: Υπέβαλε αίτημα διάσωσης στην ΕΕ

Kύπρος υπέβαλε αίτημα διάσωσης στην ΕΕ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυπριακή κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κυπριακή κυβέρνηση αναφέρεται ότι το αίτημα διάσωσης θα αναχαιτίσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας της χώρας λόγω της έκθεσης στην Ελλάδα.

«Σκοπός της βοήθειας είναι να περιορίσει τους κινδύνους της κυπριακής οικονομίας, ειδικά αυτούς που απορρέουν από τις αρνητικές επιπτώσεις μετάστασης μέσω του τραπεζικού της τομέα, εξαιτίας της μεγάλης του έκθεσης στην ελληνική οικονομία» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Υποβάθμιση σε BB+ από την Fitch

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου σε BB+ από ΒΒΒ- προχώρησε η Fitch, δίνοντας αρνητικό outlook.

Σημειώνεται ότι η Fitch είναι ο τρίτος οίκος που υποβαθμίζει την Κύπρο σε καθεστώς junk,αποκλείοντας τη χρήση των κρατικών ομολόγων από τις κυπριακές τράπεζες ως εγγύηση για λήψη ρευστότητας από την ΕΚΤ. 

Η Fitch και οι κυπριακές τράπεζες

Στη σχετική ανακοίνωση, ο οίκος υποστηρίζει πως η υποβάθμιση αποδίδεται στις αναθεωρημένες προβλέψεις για τα κεφάλαια που ενδέχεται να χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες λόγω της έκθεσής τους στην Ελλάδα. Η Fitch αναφέρεται στις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια από 1,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τη Cyprus Popular Bank. «Η Fitch εκτιμά ότι οι κυπριακές τράπεζες θαχρειαστούν περαιτέρω ουσιαστικές κεφαλαιουχικές ενέσεις ενδεχομένως έως 4 δισ. ευρώ (23% του ΑΕΠ) καθώς ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα κυπριακά δάνεια έχει επίσης ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, ενώ η κυπριακή οικονομία συρρικνώνεται και η ανεργία αυξάνεται», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s