Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτή την στιγμή οι τόκοι.

«Αυγατίζει» το έλλειμμα λόγω τόκων

Έλλειμμα 7,6 δισ. ευρώ ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για το α’ τετράμηνο του έτους, έναντι 5,47 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το πρωτογενές έλλειμμα ωστόσο περιορίστηκε δραστικά σε 18 εκατ. ευρώ, από 1,48 δισ. ευρώ στο α’ τετράμηνο του 2011. 

Το πρόβλημα εντοπίζεται στις δαπάνες για τόκους που «αυγάτισαν» στα 7,4 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι. 
Αντιθέτως, οι υπόλοιπες δαπάνες περιορίστηκαν και τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν στα 16,1 δισ. ευρώ από 15,1 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. 

Περιορίστηκε την ίδια στιγμή το πλεόνασμα των ΟΤΑ

  και σε ελλειμματική κατάσταση γύρισαν τα νομικά πρόσωπα, ενώ τα Ταμεία εμφάνισαν πλεόνασμα 2,91 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,75 εκατ. ευρώ πέρυσι. 

Ωστόσο, τα παραπάνω στοιχεία δεν προσμετρούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους που παραμένουν μεγάλες. Στο τέλος Απριλίου, οι υποχρεώσεις του κράτους προς τρίτους που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών έφτασαν στα 6,28 δισ. ευρώ από 6,24 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2012. Πρωταθλητής σε οφειλές παραμένουν τα ταμεία με 2,82 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,16 δισ. ευρώ προέρχεται από τα Ταμείο Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων). 

Έπονται τα νοσοκομεία με χρέη προς ιδιώτες 1,59 δισ. ευρώ, τα νομικά πρόσωπα οφείλουν 2,66 εκατ. ευρώ ενώ τα υπουργεία χρωστούν 805 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 164 εκατ. ευρώ είναι επενδυτικές δαπάνες). 

Σημειώνεται ότι το γνωστό έλλειμμα με το ποίο η τρόικα μετρά τις επιδόσεις μας αποτυπώνεται εν μέρει μόνο στο ταμειακό έλλειμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο καθώς γίνονται εθνικολογιστικές προσαρμογές, αφαιρώντας έσοδα και δαπάνες που δημιουργήθηκαν σε άλλα έτη. [χρωστάμε περίπου 6,4 δις, αλλά και από προηγούμενα έτη ]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s