Stiglitz: Υπερβολική η λιτότητα και θα αποτύχει

Δεν ξεχνώ πως ο νομπελίστας ήταν σύμβουλος του ΓΑΠ, απορώ όμως αν αυτά που λέει τώρα τα έλεγε και σε αυτόν τον δύστυχο,και αν ναι γιατί τελικά αυτός έκανε άλλα?

Στην Ελλάδα ακολουθείται η λάθος συνταγή, τόνισε ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια Joseph Stiglitz, προειδοποιώντας ότι επίκειται νέο κύμα ύφεσης στην ευρωζώνη.

Επισημαίνει ότι «η υπερβολική δόση λιτότητας χειροτερεύει τα πάντα», ενώ τονίζει ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν επαρκεί. Κατά την άποψή του, η λύση βρίσκεται στην αύξηση και όχι στη μείωση των δημοσίων δαπανών σε περιόδους κρίσης.

Σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», ο κ. Stiglitz τάσσεται κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης καθώς «οι δημοκρατίες μπορούν να αντέξουν περικοπές μόνο μέχρις ενός σημείου, χωρίς να βλέπουν φως στο τούνελ».

«Αυτή η τακτική θα αποτύχει», δηλώνει κατηγορηματικά και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ούτε ένα παράδειγμα όπου οι περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών να οδήγησαν στην εξυγίανση ενός ασθενούς κράτους». Κάνει λόγο για την ανάγκη εφαρμογής αναπτυξιακής πολιτικής, ενώ θεωρεί την αναδιάρθρωση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών μοναδική διέξοδο.

«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι δυστυχώς πολύ περιορισμένο και αυτό επειδή υπάρχει ο φόβος της χρεοκοπίας. Αλλά και η χρεοκοπία κρατών ανήκει στον σύγχρονο καπιταλισμό. Πρέπει να είναι επιτρεπτή», εξηγεί και ζητά να χορηγούνται μεγαλύτερα δάνεια σε επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία χρειάζονται αξιόπιστη προοπτική ανάπτυξης», καταλήγει ο κ. Stiglitz και επισημαίνει: «Οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για να βελτιώσουν την κατάσταση».

Ο κ. Stiglitz τάσσεται υπέρ της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, αλλά και της δημιουργίας κοινής δημοσιονομικής αρχής για την ευρωζώνη, η οποία θα μπορούσε να χορηγεί επιπλέον κεφάλαια σε χώρες με πρόβλημα. «Μιλάω για την επονομαζόμενη αναδιανεμητική ένωση, την οποία μισούν πολλοί Γερμανοί», υπογραμμίζει

Ο Αμερικανός οικονομολόγος θεωρεί φυσιολογική και θετική τη μετάθεση του κέντρου της παγκόσμιας οικονομίας προς την Κίνα και την Ινδία. Κλείνοντας, επισημαίνει ότι η κρίση έδειξε πως το μοντέλο του καπιταλισμού των χρηματαγορών δεν λειτουργεί: «Ο πλούτος κατανέμεται άνισα. Τα περισσότερα πηγαίνουν στην κορυφή, στη βάση μένουν λίγα. Πρέπει να αναλογιστούμε τι είδους οικονομία θέλουμε».

Η Ελλάδα πρέπει να σώσει την Ευρώπη για ακόμη μια φορά,έχουμε υποχρέωση, χρειάζεται απλώς ένα Ελληνικό μετεκλογικό σοκ,ας πούμε να μην μπορέσουν τα αστικά κόμματα,τσιράκια τους να σχηματίσουν κυβέρνηση, αυτό είναι που θα ξυπνήσει την Ευρώπη και θα αρχίσει να δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο οι πανίσχυροι Γερμανοί είναι σε θέση να κρατήσουν στα χέρια τους την ευρωπαϊκή επιβίωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s