η διάσπαση ξεκινάει.

Πιθανότατα οι Γερμανοί βλέπουν ένα νέο κούρεμα στην Ελλαδα και είναι σίγουροι για το πρώτο κούρεμα της Πορτογαλιας και της Ιρλανδιας αυτός είναι ο λόγος που άρχισαν να παίρνουν αποστάσεις, συγκεκριμένα η Bundesbank είναι εκτεθειμένη περίπου στα 550 δις στον ευρωπαϊκό νότο και το πλεόνασμα που έχουν αρμέξει απο τα PIIGS είναι κάπου στα 600 δις δηλαδή ίσα ίσα τα φέρνουν βόλτα.Το καλύτερο είναι ότι αυτά βλέπουν οι αγορές και αποφεύγουν Πορτογαλια Ισπανια και δεν είναι μακρυά και Ιταλια. Όλα για τους Γερμανούς, τώρα που είναι στα λεφτά τους θα δει ο ευρωπαϊκός νότος το πραγματικό πρόσωπο του κατακτητή αλλά και όχι μόνο, θα δει και αυτό του προδότη.

Η Bundesbank αποφάσισε να μη δέχεται ομόλογα τραπεζών τα οποία έχουν εγγυηθεί το ελληνικό, το ιρλανδικό και το πορτογαλικό κράτος.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει μια μικρή τρικυμία στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  καθώς πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες κατηγορούν πλέον τον κ. Βάϊντεμαν ότι αποσταθεροποιεί το ενιαίο κεντρικό ευρωτραπεζικό σύστημα. Ορισμένοι μάλιστα τον κατηγορούν για “βαλκανοποίηση” του ευρωσυστήματος των κεντρικών τραπεζών της ΕΚΤ.

Η δυνατότητα αυτή βέβαια της Bundesbank προέκυψε από την απόφαση της διοίκησης της ΕΚΤ να αφήσει στις διοικήσεις των εθνικών κεντρικών τραπεζών το δικαίωμα απόφασης για το αν θα δέχονται ή όχι ομόλογα τα οποία εγγυούνται τα τρία κρατών που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης του EFSF.

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση αυτή της Bundesbank αποτυπώνει και σε πρακτικό επίπεδο τις διαφορές πολιτικών στο εσωτερικό της ΕΚΤ, χωρίς ακόμα να είναι δυνατό να αξιολογηθεί η επίπτωσή της.

Ορισμένες πλευρές συσχετίζουν την κίνηση αυτή της Bundesbank με το ενδεχόμενο γενίκευσης στις προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης του ελληνικού πειράματος με το PSI και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων το οποίο βέβαια προς το παρόν άφησε εκτός τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών.  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s