ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της Πορτογαλίας σχεδόν τριπλασιάσθηκε στο πρώτο δίμηνο του 2012, δείχνοντας ότι το βάθεμα της ύφεσης στην οικονομία της μειώνει τα έσοδα και αυξάνει τις ανησυχίες…
ότι η χώρα μπορεί να μην επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της και να χρειασθεί και δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα αυξήθηκε στα 799 εκατ. ευρώ από 274 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2011, όταν είχε υποχωρήσει πάνω από 70%, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας.

Οι δαπάνες, στις οποίες συμπεριλήφθηκαν και έκτακτες μεταβιβάσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις, αυξήθηκαν κατά 3,5% σε σχεδόν 7,06 δισ. ευρώ. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4,3% σε 6,26 δισ. ευρώ, εξέλιξη που οι αρχές την απέδωσαν κυρίως στην πληρωμή των μερισμάτων από τις επιχειρήσεις στο τέλος του 2011 αντί τις αρχές του 2012.

Η πορτογαλική κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους και μειώνει τις δαπάνες, έχοντας ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού με βάση τους όρους του προγράμματος διάσωσης που συμφώνησε με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η Λισαβόνα πέτυχε το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος το 2011 στο 5,9% του ΑΕΠ από 9,8% του ΑΕΠ το 2010, αλλά αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό χάρη στην έκτακτη μεταφορά των αποθεματικών των συνταξιοδοτικών ταμείων των τραπεζών στον κρατικό προϋπολογισμό. Ο στόχος για το 2012 είναι να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ.

Η αύξηση του ελλείμματος δείχνει τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει η ιβηρική χώρα για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που τέθηκαν με το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 78 δισ. ευρώ, αν και ακολούθησε στενά την αυστηρή συνταγή λιτότητας των πιστωτών της.

«Με την οικονομία να εξασθενεί, η συλλογή των φόρων μειώνεται, είναι απλό. Η Πορτογαλία θεωρείται καλός μαθητής σε όρους λιτότητας, επομένως αν κάτι δεν δουλεύει, τότε κάτι πιθανόν πρέπει να αλλάξει στο πρόγραμμα προσαρμογής», δήλωσε στο Reuters ο Φιλίπε Γκαρσία, επικεφαλής πορτογαλικής εταιρίας χρηματοπιστωτικών συμβούλων, προσθέτοντας: «Δεν μπορεί κανείς να ρίξει ευθύνες στην Πορτογαλία, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας. Αλλά, νομίζω ότι η Πορτογαλία χρειάζεται περισσότερα χρήματα, όχι αναγκαστικά με τη μορφή ενός νέου προγράμματος βοήθειας και όχι με τη μορφή της αναδιάρθρωσης του χρέους της, αλλά περισσότερα χρήματα για την οικονομία και κατά το δυνατόν λιγότερη λιτότητα».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s