Δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Αυτό συμβαίνει όταν κυρίαρχα κράτη πρόκειται να προχωρήσουν σε μεγάλες αλλαγές,τόσο μεγάλες που θα αλλάξουν εξ ολοκλήρου την ζωή των πολιτών τους,κάνουν δημοψήφισμα.Αντίθετα στις μπανανιες που δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός,γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τους κοινωνικούς εταίρους και τις αποφάσεις τους και προχωρούν με σχέδιο νόμου. Αυτό βέβαια που μου κάνει τεράστια εντύπωση είναι το 30% που δίνεται όλοι εσείς στους βιαστές της ελληνικής δημοκρατίας στα δυο μεγάλα κόμματα στις δημοσκοπήσεις,να υποθέσω είστε κάποιοι εξ αυτών αλλιώς δεν εξηγείται.

Σε δημοψήφισμα για την επικύρωση του νέου δημοσιονομικού συμφώνου προχωρά η Ιρλανδία. «Ο ιρλανδικός λαός θα κληθεί να δώσει την εξουσιοδότησή του για την επικύρωση της συνθήκης», δήλωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Έντα Κέννυ.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αποδέχθηκε τον περασμένο μήνα στη διάρκεια συνόδου κορυφής το σύμφωνο που επιβάλλει αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία. Ακολούθησαν πιέσεις από την αντιπολίτευση για δημοψηφίσμα και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ζήτησε κρατική νομική γνωμοδότηση για το αν η διεξαγωγή του είναι απαραίτητη.

Ο γενικός εισαγγελέας έκρινε ότι ένα δημοψήφισμα είναι απαραίτητο για την επικύρωση του συμφώνου «επειδή αυτό αποτελεί ένα ειδικό εργαλείο εκτός της αρχιτεκτονικής της συνθήκης της ΕΕ».

Η στήριξη στις πολιτικές της ΕΕ έχει «παγώσει» στην Ιρλανδία μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, γεγονός που σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν θα έχει εγγυημένα θετικό αποτέλεσμα.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η έγκριση του συμφώνου είναι πολύ σημαντική για τα συμφέροντα της Ιρλανδίας», είπε ο Κέννυ, συμπληρώνοντας ότι τα διαδικαστικά επί του δημοψηφίσματος θα γνωστοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ενδεχόμενη άρνηση επικύρωσης του δημοσιονομικού συμφώνου σημαίνει μεταξύ άλλων ότι η χώρα δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στον Μόνιμο Μηχανισμό Διάσωσης (ESM) της ΕΕ και ότι θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η δέσμευσή της για στήριξη του ενιαίου νομίσματος.

Οι Ιρλανδοί έχουν απορρίψει δύο φορές στο παρελθόν ευρωπαϊκές συνθήκες (της Νίκαιας το 2001 και της Λισαβόνας το 2008), οι οποίες χρειάστηκε να υποβληθούν για δεύτερη φορά σε δημοψήφισμα προκειμένου να εγκριθούν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s