ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 6,8 το 2011

Βαθύτερη ύφεση βλέπει για το 2011 η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά τα στοιχεία της συνεχίζουν να μην είναι συγκρίσιμα με τα επίσημα στοιχεία που παρακολουθεί η κυβέρνηση και η τρόικα.

Πτώση του ΑΕΠ 7% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και κατά μέσο όρο ύφεση 6,8% στο σύνολο του προηγούμενου έτους καταγράφουν τα στοιχεία για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.

Η πτώση είναι μεγαλύτερη από αυτή που ανέμενε η κυβέρνηση, με την επίσημη πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2011 να διαμορφώνεται στο -5,5% και τις τελευταίες πληροφορίες να έκαναν λόγο για ύφεση περί το 6%.

Ωστόσο, για ένα ακόμα τρίμηνο η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει στοιχεία τα οποία δεν είναι συγκρίσιμα. Και τούτο διότι είναι «μη εποχικά διορθωμένα», (δηλαδή δεν έχουν γίνει οι διορθώσεις με βάση τις διαφορές στον οικονομικό κύκλο που συμβαίνουν στην διάρκεια του έτους).

Η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι αιτία είναι η διακοπή της χρονολογικής σειράς των τριμηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης και η διαθεσιμότητα στοιχείων για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο(1ο τρίμηνο 2009 – 4ο τρίμηνο 2011) όπου πρέπει να εφαρμοστεί η εποχική διόρθωση, σε συνδυασμό με τις σημαντικές μεταβολές που σημειώνονται στους οικονομικούς δείκτες βάσει των οποίων εκτιμάται το τριμηνιαίο ΑΕΠ, η εφαρμογή της εποχικής διόρθωσης δεν παρέχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό τα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι μόνο τα μη εποχικά διορθωμένα.

Αρμόδια στελέχη όμως αναφέρουν ότι δημιουργείται πλέον μεγάλο πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα δεν ξέρει πόσο έχει πληγεί η οικονομία της από τα εφαρμοζόμενα μέτρα. Υπενθυμίζουν ότι αν αποδεικνυόταν ισχυρότερο πλήγμα στην οικονομία λόγω της εφαρμογής των μέτρων θα υπήρχαν περισσότερα επιχειρήματα αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. Άλλα στελέχη παντός εκφράζουν και αντίλογο, λένε πως αν αποδεικνυόταν πως η κρίση ήταν πιο βαθιά τότε η τρόικα μπορεί να αμφισβητούσε την απόδοση των μέτρων και να ζητούσε κι άλλα ώστε να διασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει:

Με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε σταθερές τιμές 2005, κατά το 4ο τρίμηνο του 2011 παρουσίασε μείωση κατά 7,0% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2010.

Το ΑΕΠ για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου), καθώς και αναθεωρημένες εκτιμήσεις για τους βραχυχρόνιους δείκτες.

Πηγή:www.capital.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s