Οι καυτές λεπτομέρειες στα αποτελέσματα της BlackRock

Ορισμένα εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από την πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας που πραγματοποίησε η αμερικανική ελεγκτική εταιρεία BlackRock στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.

Ένα απ΄ αυτά -κι ενδεχομένως το σημαντικότερο- έχει να κάνει με το γεγονός πως, ενώ τα στοιχεία για τις θυγατρικές offshore εταιρείες ζητήθηκαν και δόθηκαν από τις αρμόδιες τραπεζικές διευθύνσεις, δεν ελήφθησαν υπόψη στο τελικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, τα χαρτοφυλάκια των εξωχώριων εταιρειών, μέσω των οποίων δόθηκαν δάνεια ακόμα και για τη συμμετοχή βασικών μετόχων ελληνικών τραπεζών στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, δεν συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα, που «μέτρησε» τις πραγματικές επισφάλειες και το ύψος των πρόσθετων προβλέψεων που πρέπει να γίνουν για να καλυφθούν.

Ωστόσο, απομένει να γίνει μια περισσότερο εξονυχιστική μελέτη των αποτελεσμάτων της έρευνας, για να διαπιστωθεί σε βάθος η συγκεκριμένη ιστορία, η οποία δείχνει να έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα «ουρά». Το δεύτερο ζήτημα για το οποίο είχε προκύψει πολύ μεγάλη συζήτηση (και πίεση) στον τραπεζικό χώρο είναι αυτό των κοινών μετοχών, που θα πρέπει να καταβληθούν ως εγγύηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για αναζήτηση μιας μέσης λύσης. Η «χρυσή τομή» θα προβλέπει την υιοθέτηση συγκεκριμένων κριτηρίων τα οποία θα πρέπει να πληροί μια τράπεζα, προκειμένου να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης, η οποία θα συνίσταται σε ένα μείγμα κοινών και προνομιούχων μετοχών, που θα δίνονται στο Δημόσιο ως εγγύηση. Κατά συνέπεια, η ολοκληρωτική κρατικοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα προσφύγουν στις υπηρεσίες του ΤΧΣ μάλλον θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας της BlackRock μάλλον δεν προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση. Κι αυτό, γιατί τα «ανοίγματα» που βρέθηκαν, σε επίπεδο επισφαλειών πάντα, ήταν τελικά μικρότερα του αναμενομένου. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες τράπεζες ειδικότερα, κινήθηκαν κυρίως μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ και μόνο σε μία περίπτωση φέρεται να έφτασε στα 3 δισ. ευρώ.

Ο πρώτος κύκλος των επισκέψεων της BlackRock στα τραπεζικά επιτελεία, προκειμένου να συζητήσουν για τα αποτέλεσμα του ελέγχου στα χαρτοφυλάκιά τους, έκλεισε χθες. Θα ακολουθήσει δεύτερος και τρίτος γύρος συνομιλιών, πριν τη σκυτάλη πάρει ο έτερος των συμβούλων της Τράπεζας της Ελλάδος, η επίσης αμερικανική εταιρεία Bain & Company, η οποία θα αναλάβει να εξειδικεύσει κατά περίπτωση τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν για τις απαραίτητες κεφαλαιακές «ενέσεις». Για να γίνει κάτι τέτοιο, όμως, θα πρέπει να προηγηθούν τα business plans, που θα της καταθέσουν προς μελέτη οι ίδιες οι τραπεζικές διοικήσεις, στο μεσοδιάστημα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s