Τράπεζες: Παζάρι για επιτόκιο δανεισμού από ΤΧΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει η κυβέρνηση την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με… εργαλεία άνευ ψήφου άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσει το Δημόσιο υψηλή σταθερή ετήσια απόδοση από τις μετοχές άνευ ψήφου ή ομολογίες που θα λάβει ως αντάλλαγμα. 

Ενημερώνοντας τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της βουλής για τις εργασίες της άτυπης συνόδου κορυφής, ο Ευάγγ. Βενιζέλος τοποθετήθηκε για πρώτη φορά και επί της απαίτησης της τρόικας η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να διενεργηθεί με εργαλεία άνευ ψήφου. Διευκρίνισε δε ότι εργαλείο άνευ ψήφου είναι και τα Μετατρέψιμα Ομολογιακά Δάνεια. 

Αφού παραδέχθηκε ότι υπάρχουν νέα δεδομένα, καθώς η ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας για τις τράπεζες ξεπερνά το 70%, ενώ υπάρχει και το προηγούμενο της Πορτογαλίας, η οποία θέσπισε ανακεφαλαιοποίηση με κοινές άνευ ψήφου μετοχές για το Δημόσιο, ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε τους όρους που θέτει η κυβέρνηση στο παζάρι για τα χαρακτηριστικά του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το Τ.Χ. Σ 

Ειδικότερα εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε εφόσον η ανακεφαλαιοποίηση διενεργηθεί με μετοχές άνευ ψήφου, να υπάρχει υψηλή σταθερή απόδοση. «Θέλουμε να έχουμε ανταλλάγματα από την απόδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι αν το Δημόσιο λάβει ως αντάλλαγμα μετοχές ή ομολογίες σταθερής απόδοσης το ύψος αυτής θα πρέπει να είναι της τάξεως του 5% με 10% ετησίως και όχι 1%.Η κυβέρνηση επιδιώκει να μεγιστοποιήσει το ύψος της σταθερής απόδοσης, όπως τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι προς το παρόν υπάρχει πρόγνωση περιορισμένης απόδοσης για τα κεφάλαια που θα βάλει στις τράπεζες το Δημόσιο. 

Χωρίς να το ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών άφησε να αιωρείται ότι αυτό που συζητείται είναι ένα πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης, με μετοχές χωρίς ψήφο, χωρίς κουπόνι, αλλά με μέση απόδοση, η οποία καταβάλλεται στην λήξη μαζί με το κεφάλαιο. 

Αν δηλαδή μια τράπεζα αντλήσει από το Τ.Χ.Σ κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, στην τετραετία ή την πενταετία, όταν λήγει το δικαίωμα επαναγοράς να καλείται να πληρώσει 1 δις ευρώ συν μια σταθερή απόδοση της τάξης του 5% με 10% ετησίως. 

Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από την παρακάτω αποστροφή Βενιζέλου « Σύμφωνα με τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, το Δημόσιο έχει πιθανότητα να εισπράξει, ως ανταπόδοση, ποσοστό της τάξεως του 30%-35% επί των κεφαλαίων που θα επενδύσει». 

«Είναι λογικό ο ελληνικός λαός να προσδοκά το πλήρες όφελος από το PSI μετά από 2, 3, ή 5 το πολύ χρόνια», ανέφερε ο υπουργός, δίνοντας και μια γεύση για τη διάρκεια που θα έχουν οι τίτλοι που θα εκδοθούν. Σημείωσε δε ότι όλο το πρόγραμμα (του PSI) διαθέτει βάθος 40 ετών μαζί με τη δεκαετή περίοδο χάριτος. 

Δυσβάστακτο ετήσιο επιτόκιο 10% λένε οι τραπεζίτες 

Τραπεζικά στελέχη σχολιάζοντας στο Euro2day την ομιλία Βενιζέλου σημειώνουν ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να γίνει με εξοντωτικούς όρους για τις τράπεζες, υπονοώντας ότι μια σταθερή απόδοση 10% είναι δυσβάστακτη εφόσον αποδίδεται ετησίως. 

Κατά τους ίδιους η πιο εφικτή εξέλιξη είναι να δοθεί δυνατότητα επαναγοράς στην τετραετία ή την πενταετία του αρχικού κεφαλαίου πλέον προσαύξησης από μια ετήσια σταθερή απόδοση. 

Θέμα υπάρχει και ως προς το ύψος της σταθερής απόδοσης που φαίνεται να διεκδικεί η κυβέρνηση. Μια απόδοση της τάξης του 10% είναι δυσβάστακτη λόγω των υψηλών κεφαλαίων που θα χρειασθούν οι τράπεζες εξαιτίας της ζημιάς από το κούρεμα των ομολόγων. 

Αν για παράδειγμα μια τράπεζα αντλήσει από το ΤΧΣ κεφάλαια 2 δισ. ευρώ και το ετήσιο επιτόκιο διαμορφωθεί στο 10%, που αποτελεί το ανώτατο εύρος που έθεσε ο κ. Βενιζέλος τότε θα πρέπει καθ έτος να πληρώνει τόκο 200 εκατ. ευρώ. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζίτης, είναι προτιμότερη η ανακεφαλαιοποίηση με κοινές μετοχές, καθώς τα επόμενα ένα με τρία χρόνια δύσκολα οι τράπεζες θα βγάλουν κέρδη και επομένως ο μέτοχος δεν θα δικαιούται ούτε μερίσματος.

http://www.euro2day.gr/

σσ Καλά ας πάρουμε 1% και για παρά πάνω βλέπουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s