Roubini Global Economics: Πώς η Γερμανία επιταχύνει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Γερμανίας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της συμφωνίας του PSI, η Ελλάδα θα πρέπει να «δεσμευθεί νομικά να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στη μελλοντική εξυπηρέτηση του χρέους της» και «να δεχτεί τη μετατόπιση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η κ. Megan Greene, οικονομολόγος της Roubini Global Economics που ειδικεύεται στα θέματα της ευρωζώνης και την κρίση χρέους τονίζει πως η γερμανική αυτή πρόταση οδηγεί την Ελλάδα με βήμα ταχύ προς την χρεοκοπία και την έξοδο από τη ζώνη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Όπως επισημαίνει, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να το κάνει αυτό, η τρόικα κατά πάσα πιθανότητα θα απενεργοποιήσει τους κρουνούς των χρημάτων διάσωσης και η Ελλάδα θα κηρύξει default. Χωρίς πρόσβαση στην αγορά ή την επίσημη χρηματοδότηση, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει από την ευρωζώνη.

Η πρόταση της Γερμανίας για την Ελλάδα εξέπληξε τους περισσότερους, αλλά κανείς δεν θα πρέπει να είναι τόσο σοκαρισμένος. Το Γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) είχε «δημοσιεύσει» αυτήν την ιδέα, το Νοέμβριο του 2011, με την πρόταση για «μια ισχυρή Ευρώπη-ένα λαμπρό μέλλον για τη Γερμανία».

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, εάν μια χώρα δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του χρέους της, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρέχει σε αυτήν έναν Επίτροπο, αρμόδιο για την εξοικονόμηση πόρων του προϋπολογισμού, ο οποίος θα επιβλέπει τη χρησιμοποίηση των πόρων αυτών και την εφαρμογή τυχόν μέτρων αναδιάρθρωσης που μπορεί να απαιτηθούν». Το CDU πρότεινε επίσης μια ρήτρα που θα πρέπει να δημιουργηθεί στη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία θα επιτρέπει σε μια χώρα εάν το επιθυμεί, να αποχωρήσει από την ευρωζώνη χωρίς να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ρήτρα αυτή για μια εθελοντική έξοδο της ευρωζώνης φαίνεται όλο και περισσότερο σαν μια προεπισκόπηση του τί περιμένει την Ελλάδα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη μέση της διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας για το PSI, χωρίς την οποία αντιμετωπίζει μια σκληρή χρεοκοπία, στις 20 Μαρτίου. Απομένουν μόνο 45 εργάσιμες ημέρες μέχρι την προθεσμία αυτή, ένα εξαιρετικά αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Το καλύτερο σενάριο είναι ότι μια συμφωνία για το PSI θα έχει επιτευχθεί ως τότε, αλλά η κα. Greene αναρωτιέται εάν αυτό θα αλλάξει πραγματικά κάτι. Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει την γερμανική πρόταση και η Γερμανία δεν υποχωρήσει, ένα σκληρό default για την Ελλάδα είναι τότε, το πιθανότερο σενάριο.

Αν η ελληνική κυβέρνηση απορρίψει λοιπόν την πρόταση της Γερμανίας, που είναι το πιο πιθανό όπως δείχνουν οι μέχρι σήμερα δηλώσεις της ελληνικής πλευράς, και η τρόικα αρνηθεί να μεταφέρει περαιτέρω δόσεις κεφαλαίων στην Ελλάδα, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Χωρίς καμία πρόσβαση στην αγορά ή την επίσημη χρηματοδότηση και με πρωτογενές έλλειμμα, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα και να επανεκδώσει τη για να μπορέσει να προχωρήσει με τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες και να συνεχίσει να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους. Η Ελλάδα θα αναγκαστεί επίσης να βγει από την ευρωζώνη, προκειμένου να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα και η επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ίσως, καταλήγει η οικονομολόγος, αυτή η επιθετική πρόταση από τη Γερμανία είναι μία από τις συνέπειες της κίνησης της ΕΚΤ για παροχή τριετών δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, (LTROs). Εάν οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν πρόσβαση σε φθηνή, τριετή χρηματοδότηση της ΕΚΤ, ίσως η Γερμανία και η τρόικα έχουν αποφασίσει ότι οι τράπεζες μπορεί να επιβιώσουν μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s