Κατ οίκον παντοπωλείο στον Σαρωνικό

Δύο μήνες λειτουργίας κλείνει το «κατ’ οίκον» Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δικτύου Σαρωνικού το οποίο, διανέμει  κατ’ οίκον  τα τρόφιμα, αλλά και άλλα είδη οικιακής χρήσης, ένδυσης και υπόδησης, στους έχοντες πραγματική ανάγκη και ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες καθενός.

Οι εθελοντές της ομάδας «Αλληλεγγύη Σαρωνικού» σε συνεργασία με ιερείς των ενοριών, συμπολιτών, αλλά και κοινωνικών λειτουργών, εντοπίζουν και καταγράφουν τους ανθρώπους που εξακριβωμένα (κατόπιν και επιτόπιου «ελέγχου») αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στη συνέχεια, διανέμουν, περίπου ανά 15θήμερο, οι ίδιοι  κατ’ οίκον τα προϊόντα.

Μέχρι στιγμής (από τέλη Νοεμβρίου 2011 μέχρι σήμερα), έχουν καταγραφεί (στο δήμο Σαρωνικού) και εξυπηρετούνται 26 οικογένειες με 79 συνολικά μέλη.

Στόχος της ομάδας μας είναι η κάλυψη, σε μόνιμη βάση, των αναγκών όλων εκείνων των περιπτώσεων, που εντάσσονται στο πρόγραμμα στήριξης της Αλληλεγγύης Σαρωνικού, εφόσον πληρούν τα κριτήρια (κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά), που ορίζονται στον «Κανονισμό Λειτουργίας», ο οποίος διέπει την όλη λειτουργία του  «κατ’ οίκον» Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Για την κάλυψη των αναγκών σε είδη διατροφής, επιδιώκεται  η συνεργασία με επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων (και όχι μόνο), από τις οποίες θα γίνεται, με τη μορφή δωρεών ή χορηγιών, η προμήθεια όλων των απαραίτητων ειδών.

Μέχρι όμως να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, και η παραμικρή προσφορά σε τρόφιμα είναι πολύτιμη, για τη λειτουργία του «κατ’ οίκον» Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Ποια είδη προσφέρονται

Είδη που μπορούν να προσφερθούν στην Αλληλεγγύη Σαρωνικού είναι:
1.    όλα τα τρόφιμα μακράς διάρκειας (γάλα, λάδι, κονσέρβες κάθε είδους, έτοιμα συσκευασμένα φαγητά, ζυμαρικά, όσπρια, μέλι, ξηροί καρποί, ζάχαρη, ντοματάκια σε κονσέρβα, πελτές, αλεύρι, ρύζι, μαρμελάδες, μπισκότα, τσουρέκι, φρυγανιές, σοκολάτες, καφές, κτλ),
2.    απορρυπαντικά κάθε είδους, χαρτικά (χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα),
3.    σαπούνια, σαμπουάν, οδοντόπαστες, χλωρίνη, και λοιπά είδη.

Η Αλληλεγγύη Σαρωνικού σχεδιάζει παράλληλα, και άλλες καινοτόμες δράσεις, για την πολύπλευρη  στήριξη των ανθρώπων που υποφέρουν, και όχι μόνο στον οικονομικό τομέα.

Η Αλληλεγγύη Σαρωνικού είναι μία από τις ομάδες που ανήκουν στο Δίκτυο Σαρωνικό και κύριο έργο της είναι η λειτουργία του «κατ’ οίκον» Κοινωνικού Παντοπωλείου, όχι όμως με τη συνηθισμένη μορφή των κοινωνικών παντοπωλείων.

Το Δίκτυο Σαρωνικού

Το Δίκτυο Σαρωνικού είναι μια συλλογική προσπάθεια από κατοίκους της περιοχής του Δήμου Σαρωνικού, ανεξάρτητη από κόμματα και παρατάξεις, με τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2011.

Σκοπός αυτής της προσπάθειας, είναι:
•    η εφαρμογή της αλληλεγγύης στην πράξη, ειδικά τη σημερινή, δύσκολη για πολλούς συνανθρώπους μας, εποχή,
•    η βελτίωση της καθημερινότητας, με τον εντοπισμό και την ανάδειξη των προβλημάτων που ταλαιπωρούν όλους και την υλοποίηση δράσεων για την επίλυσή τους,
•    η  ανάπτυξη του τόπου,
•    η προστασία του περιβάλλοντος,
•    η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας ως κατοίκων, κ.ά.

Τα μέλη του Δικτύου έχουν στόχο να ζωντανέψουν τη χαρά  και την ικανοποίηση της  δημιουργικής συμμετοχής, της εθελοντικής προσφοράς, της συναναστροφής με ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα & στόχους και μέσα από τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη  να προσφέρουν λύσεις σε πολλές πτυχές της δύσκολης καθημερινότητας.

Για οποιαδήποτε επικοινωνία με το «ΔΙΚΤΥΟ  ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»,
saronikosnet@yahoo.gr
http://saronikosnet.wordpress.com

http://www.pireas2day.gr

Μπορείτε να δείτε και την ανακοίνωση του ΠΕΡΙΒΟΣ https://sites.google.com/site/perivos/anakoinoseis/philanthropikedrasekaiallelengye

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s