για να μην ξεχνάμε ποιοι μας έσπρωχναν στον δανεισμό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 17/03/2001

Το έλλειμμα, τα δάνεια και η Τράπεζα της Ελλάδος

 

Στη μείωση των επιτοκίων και στην εξ αυτού του λόγου αύξηση των δανείων απέδωσε, εν μέρει, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος την αύξηση των εισαγωγών, οι οποίες με τη σειρά τους συνέβαλαν στο διπλασιασμό του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών. Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε τον παράγοντα αυτό συγκυριακό και διαβεβαίωσε ότι η τάση στο ισοζύγιο έχει αντιστραφεί τους πρώτους μήνες του 2001.

Ομως, το να στηρίζει κανείς τις ελπίδες για αντιστροφή της τάσης στην αύξηση των δανείων, που παρατηρήθηκε το 2000, είναι ολίγον παράδοξο. Και αυτό γιατί σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων το ποσοστό των δανείων στο ΑΕΠ της χώρας μας παραμένει από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. (συγκεκριμένα στην Ελλάδα ανέρχεται στο 36% του ΑΕΠ την ίδια ώρα που στην Ιταλία είναι διπλάσιο και αντιστοιχεί στο 67% και στην Πορτογαλία στο 88%, ενώ στην Ιρλανδία -για να αναφερθούμε σε χώρες με οικονομική δομή παρεμφερή της Ελλάδας- αντιστοιχεί στο 175% του ΑΕΠ) και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι πώς είναι βέβαιος ο κ. Παπαδήμος ότι παρ’ όλο που θα αυξηθούν τα δάνεια… τα δανεικά δεν θα κατευθυνθούν για μία ακόμη φορά σε εισαγόμενα προϊόντα, επιβαρύνοντας περαιτέρω το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου

Ισως είναι η «δεύτερη» περίπτωση για την οποία η διοίκηση της ΤτΕ εκφράστηκε με σιγουριά και βεβαιότητα για κάποιο από τα ζητήματα της οικονομίας. Η πρώτη περίπτωση αφορά την κατηγορηματική δήλωση του υποδιοικητή της ΤτΕ κ. Νικ. Γκαργκάνα, ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ανησυχεί για τις οικονομικές εξελίξεις».

Αντίθετα, όλα τα υπόλοιπα «συμπεράσματα» που περιείχε η Εκθεση της Νομισματικής Πολιτικής τελούσαν υπό την αίρεση πολλών προϋποθέσεων. Βέβαια μία τέτοια στάση είναι απολύτως δικαιολογημένη -αν όχι επιβεβλημένη- σε έναν κόσμο όπου τα «μηνύματα» τις περισσότερες φορές είναι συγκεχυμένα και ασαφή.

Χ.Ζ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s