Lex: Η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί εκτός ευρώ

Συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό με την στήλη των FT και λυπάμαι για όλα τα δεινά της Eυρωπης που
προέρχονται από τους Ελληνες,ελπίζω όταν απαλλαγούν από μας να λυθούν μεμιάς όλα τους τα προβλήματα,
ίσως ετσι πάψουν να ασχολούνται μαζί μας μέχρι να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να αναδιοργανωθούμε σαν κράτος.
Δυστυχώς δεν είμαι τόσο αισιόδοξος όμως για το ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει,
αντίθετα πιστεύω ότι αν συνεχίσουν κατά τον ίδιο τρόπο με συνεχείς συνδιασκέψεις που φτάνουν κάποιες φορές
σε απίθανο αριθμό κάθε μήνα,δηλαδή μόνο λόγια και εξακολουθούν τα αποτελέσματα αυτά να μην αποτυπώνονται
στο ταμπλό όχι μόνο δεν θα σώσουν τα του οίκου τους αλλά θα πάρουν στον λαιμό τους και άλλες οικονομίες όπως την Αμερικανική.
Δεν χρειάζεται να πω τι συνέβη τα δυο τελευταία χρόνια το έχουμε δει όλοι,το πρόβλημα ξεκινάει από την Μερκελ με την Φιλιππινέζα της τον Σαρκοζι και καταλήγει στον βαγγελα αυτοί είναι η καταστροφή της Ευρώπης μόνο που δεν μπορούν να το δουν.
Αν είχαμε καθαρό μυαλό απο την αρχή θα είχαμε εγκαταλείψει την Ευρώπη την πρώτη μέρα που χρεοκοπήσαμε
την ημέρα που δεν είχαμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας τώρα δυστυχώς είναι αργά θα μας τραβήξει στο νερό
η περιδίνηση του ευρωπαϊκού σκάφους  καθώς βουλιάζει.
Δύσκολα θα αντιστρέψουμε την κατάσταση από την στιγμή που υπάρχουν καθημερινά φωνές
σε εφημερίδες εναντίων μας,ποιος άλλωστε θα ψωνίσει σε μαγαζί που ξέρει ότι καταστρέφεται;και μάλιστα με κείμενα σαν το πιο κάτω

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπον οι συζητήσεις για την Ιταλία είχαν ως επίκεντρο το ποδόσφαιρο ή τις διακοπές στην Τοσκάνη. Ξαφνικά, το μόνο για το οποίο όλοι συζητούν είναι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας (μιας και το αναφέραμε, πλησιάζουν ξανά το 7%).

Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει την κρατούσα άποψη: ότι το κόστος δανεισμού είναι πλέον τόσο υψηλό που σύντομα η Ιταλία δεν θα μπορεί να το αντέξει, θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών στο χρέος των 1,9 τρισ. ευρώ και αυτό το γεγονός θα καταστρέψει την ευρωζώνη.Κάθε προσπάθεια να σωθεί η Ελλάδα αποτυγχάνει, αυξάνει περισσότερο το βάρος χρέους της χώρας, ενώ η οικονομία της συρρικνώνεται όπως και η δυνατότητά της να αποπληρώσει τα χρέη της.

Η έξοδος από την ευρωζώνη θα είναι τρομακτική για την Ελλάδα: μαζική φυγή καταθετών από τις τράπεζες, αιφνίδιες χρεοκοπίες και ακραία κοινωνική αναταραχή. Η ελληνική οικονομία όμως, αντιστοιχεί μόλις στο 2% της ευρωζώνης. Μία ελεγχόμενη έξοδος θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμη και θα ανακουφίσει τους Έλληνες από τις χειρότερες επιπτώσεις.

Εντός της ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι μία διαχειρίσιμη περίπτωση: τα δεινά της δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εντός του ευρώ, τα προβλήματά της έχουν οδηγήσει σε παράλυση τη διαδικασία λήψης αποφάσεων ενώ παράλληλα αποτελεί αντιπερισπασμό από τα μεγαλύτερα ερωτήματα. Το 2012, η ευρωζώνη θα πρέπει να αγνοήσει τα δέντρα και να φροντίσει το δάσος.

Είναι αλήθεια πως εάν καταρρεύσει η Ιταλία θα καταρρεύσει και η ευρωζώνη. Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η Ρώμη, στην ουσία, δεν είναι ότι το χρέος της θα καταστεί μη βιώσιμο, αλλά ότι οι επενδυτές θα σταματήσουν να αγοράζουν ιταλικούς κρατικούς τίτλους σε όποια τιμή κι αν φτάσουν.

Δεν ισχύει όμως το αντίστροφο: ότι, δηλαδή, εάν σωθεί η Ιταλία θα σωθεί και η ευρωζώνη. Η ένωση έχει θεμελιώδη ελαττώματα που παραμένουν. Ειδικότερα, ο ιός που έχει μολύνει την ευρωζώνη – ξεκινώντας από την Ελλάδα – παραμένει στον οργανισμό της. Η ευρωζώνη δεν θα σωθεί μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το ελληνικό μπέρδεμα. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να φύγει η Ελλάδα.

Η χρηματοοικονομική κρίση της ευρωζώνης επιμένει επειδή οι αξιωματούχοι αρνούνται να το αναγνωρίσουν. Η στάση τους άρχισε να αλλάζει το 2011 με τα γεγονότα που τελικά οδήγησαν στην κατάρρευση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Παρόλα αυτά, παραμένει το πιο σημαντικό αναπάντητο ερώτημα που αντιμετωπίζουν τώρα οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, οι οποίοι θα πρέπει να θεωρήσουν την έξοδο της Ελλάδας ως πολιτική επιλογή και όχι ως ταμπού.

Σχολιάστε