DJ: Το ΔΝΤ εκτιμά πως το haircut 50% ίσως να μην είναι πλέον αρκετό

Την ώρα που το ΔΝΤ εκτιμά πως τελικά 50% κούρεμα δεν είναι πλεον αρκετό για να είναι βιώσιμο
το ελληνικό χρέος 
η κυβέρνηση Παπαδημου φτιάχνει νομοσχέδια στα μέτρα των αγαπημένων της
παιδιών τράπεζες καναλαρχες ερτ
και όχι μόνο περιμένουν με την νέα χρονιά
ένα κουστούμι ραμμένο στα μέτρα τους μόνο για αυτούς.

Το ΔΝΤ διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι ενδεχόμενη επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών υποδηλώνει  ότι η χώρα ίσως δεν κατορθώσει να μειώσει το χρέος της σε βιώσιμο επίπεδο, ακόμη και με το haircut 50% που έχει αποφασιστεί.

Τα παραπάνω αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

«Το haircut 50% ίσως πλέον να μην είναι αρκετό για να επαναφέρει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμα επίπεδα με βάση τις νέες οικονομικές εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», αναφέρει ένας αξιωματούχος.

Επίσης, στέλεχος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι ο οργανισμός εργάζεται πλέον πάνω σε μια αυστηρότερη οικονομική αξιολόγηση από αυτή που περιγράφεται στην αναθεώρηση του Ταμείου τον προηγούμενο μήνα για την χώρα.

Στελέχη του ΔΝΤ υποστηρίζουν πως η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι πλέον έγκυρη με βάση τις νέες οικονομικές εκτιμήσεις. «Για να είναι πλέον βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, είτε χρειάζεται μεγαλύτερο haircut είτε επιπρόσθετα δάνεια από την Ευρώπη», δήλωσε.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, επισήμως το ΔΝΤ αναφέρει ότι δεν εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών για το ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, απλώς βρίσκεται ως «παρατηρητής».

Ωστόσο, για να συνεχίσει το ΔΝΤ να δανείζει, τα στελέχη του πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως η χώρα θα μπορεί να επαναφέρει το χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα.

Η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά θα μεταφέρει τα βάρη σε εργαζόμενους και συνταξιούχους
σε δυο πολυνομοσχέδια που ετοιμάζει με την αναβολή της έναρξης φορολόγησης
επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών,των εσόδων από διαφημίσεις, αλλά και νέες παρεμβάσεις διάσωσης τραπεζών,
εξαιρέσεις επί του  μισθολογίου, ρύθμιση χρεών δήμων και δεκάδες άλλες διατάξεις περιλαμβάνουν δύο νομικά κείμενα.

Οι υπουργοί μαζεύουν όλες τις εκκρεμότητες του 2011  σχετικά με το μνημόνιο στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εγκρίθηκε για δεύτερη φορά χθες από το υπουργικό συμβούλιο, έχοντας πολύ μεγάλες διαφορές σε σχέση με το αρχικό κείμενο που είχε «περάσει» μία εβδομάδα πριν. Πολλές νέες διατάξεις εντάχθηκαν αλλά και πολλές άλλες φέρεται να  «βγήκαν».

Με τη λογική η Πράξη να περιλαμβάνει μόνο όσα είναι απολύτως αναγκαία για  το κλείσιμο του έτους, πληροφορίες αναφέρουν ότι απεντάχθηκαν οι ρυθμίσεις για την ταχύτερη κατά 6 μήνες απελευθέρωση της αγοράς φορτηγών αλλά και  παρεμβάσεις στο καθεστώς δημιουργίας εταιρειών δικηγόρων.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι οι τελευταίες, μαζί με πλειάδα φορολογικών παρεμβάσεων θα περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο – σκούπα, αντίστοιχης φιλοσοφίας που… γεμίζει, με στόχο να εγκριθεί τις πρώτες ημέρες του νέου έτους από το υπουργικό συμβούλιο και να κατατεθεί με το άνοιγμα της Βουλής περί τις 10 Ιανουαρίου προς ψήφιση.

Ερώτημα είναι σε ποιο κείμενο τελικά θα περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για  τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (σε 60 δόσεις ή χωρίς προσαυξήσεις για καταβολή εφάπαξ), αλλά και οι παρεμβάσεις για τη βοήθεια στο σπίτι και τα χρέη των δήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

*Τους κανόνες χρηματοδότησης μίας νέας τράπεζας που προκύπτει μετά από τον διαχωρισμό υγιών δραστηριοτήτων από μία bad bank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων.

* Αναβολή για 3 μήνες στην φορολόγηση  της υπεραξίας των μετοχών (45%) που θα ξεκινούσε από την αρχή του έτους.

* Αναβολή κατά 1 ακόμη χρόνο στην φορολόγηση των  εσόδων από διαφημίσεις (20%).

* Νομική υπόσταση στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ για δίμηνη παράταση (τέλος Φεβρουαρίου) στην ρύθμιση αυθαιρέτων.

* Εξαιρέσεις από το μισθολόγιο. Αυξημένες υπερωρίες για  υπαλλήλους που εργάζονται σε  Τελωνεία και ΣΔΟΕ. Εξαίρεση των δημοσιογράφων σε ΕΡΤ και στο δημόσιο από το μισθολόγιο. Εξαίρεση από το πλαφόν αμοιβών σε ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από το υπουργείο Οικονομικών αν έχουν υψηλά εκπαιδευτικά  προσόντα.

* Πλαφόν μείωσης αποδοχών στις ΔΕΚΟ. Ορίζεται ότι η περικοπή (με στόχο το μέσο εισόδημα να φτάνει στα 1.900 ευρώ ανά εταιρεία)  μείωσης το πολύ στο 65% των απολαβών που είχαν στο τέλος του 2009.

* Από την εφεδρεία εξαιρούνται 20 υπάλληλοι του ΙΓΜΕ, οι οδηγοί και οι τεχνικοί σε  ΟΣΣΥ, ΤΑΣΥ, ΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ  αλλά και τα γραφεία τύπου πρεσβειών.   Μπορούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους και Γενικοί Διευθυντές άνω των 60 ετών επί 3 έτη εφ όσον το ζήτησαν.  Καθορίζεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων φορέων που κλείνουν στο αρμόδιο υπουργείο.

* Το Παρατηρητήριο για την Ψηφιακή Ελλάδα συγχωνεύεται τελικά με  την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ αντί να οδεύσει στην ΕΛΣΤΑΤ που είχε αρχικά οριστεί.

* Δίνεται λύση στο Σύζευξις  με ρύθμιση για την  έγκριση προμηθειών υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και πληροφορικής οι οποίες παρασχέθηκαν από το 2010

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s