ΣΤΑΡΚ: ΑΦΗΝΩ ΤΗΝ ΕΚΤ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ.

Έχω τελείως διαφορετική άποψη για την οικονομία απο τον Σταρκ,παρόλα αυτά πρέπει να παραδεχθώ ότι είναι ο πιο συνεπής με τα πιστεύω του τραπεζίτης που γνωρίζω,σίγουρα δογματικός αλλά δεν θα ασχοληθώ με αυτό τώρα,θα συνεχίσω γράφοντας ότι είμαι πεπεισμένος πως δεν έχει κρύψει ποτέ τις απόψεις του όποιες και αν ήταν αυτές.{άλλωστε τον παρακολουθώ καιρό}.Για μένα ήταν ο μόνος τραπεζίτης στην ΕΚΤ που ηταν εξίσου ειλικρινής με τους πολίτες της ΕΕ  και τις τράπεζες.

Αυτή είναι λοιπόν η τελευταία του αλήθεια σε μια συνέντευξη στο περιοδικό WirtschaftsWoche:

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης διέψευσε ότι παραιτήθηκε «για προσωπικούς λόγους» και κατηγόρησε τους πολιτικούς ότι έκαναν πολύ λίγα για να προλάβουν την κρίση, παρά τις προειδοποιήσεις. Ο Γιούργκεν Σταρκ είχε παραιτηθεί αιφνιδίως στα μέσα Σεπτεμβρίου και…
ενώ είχε σχεδόν τρία χρόνια θητείας στο εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η ανακοίνωση της απόφασής του είχε «βυθίσει» ευρώ και γερμανικό χρηματιστήριο, αλλά ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ την είχε αποδόσει σε «προσωπικούς λόγους».
Τώρα, ο Σταρκ, από τα πιο σκληρά «γεράκια» της ΕΚΤ, έρχεται να ξεδιαλύνει το τοπίο, επιβεβαιώνοντας ότι ο λόγος της παραίτησής του ήταν η διαφωνία για την πολιτική της κεντρικής τράπεζας σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό WirtschaftsWoche ο Σταρκ τονίζει ότι ήταν πλήρως απογοητευμένος από «τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε αυτή η νομισματική ένωση».
Στην προδημοσίευση που έστειλε το περιοδικό, ενόψει του πλήρους κειμένου που θα δημοσιευτεί την Δευτέρα, ο Σταρκ φέρεται να εκτιμά ότι η ΕΚΤ έχει εκπληρώσει το ρόλο της, να διατηρεί την σταθερότητα των τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές.
Είχε επίσης προειδοποιήσει εγκαίρως τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για πιθανά προβλήματα. «Είναι οι κυβερνήσεις και όχι αυτοί που ασκούν νομισματική πολιτικοί, αυτοί που έχουν τα εργαλεία για να ανακόψουν ανεπιθύμητες τάσεις, όπως η άνοδος των τιμών των ακινήτων, σημειώνει ο Σταρκ. «Μην ζητάτε υπερβολικά αποτελέσματα από την κεντρική τράπεζα», λέει με νόημα.
Κατά τον ίδιο προέχει πλέον η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων των πρόσφατων Συνόδων Κορυφής.
Ο Σταρκ ήταν από τους πολέμιους της αγοράς ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση δανεισμού στην ευρωζώνη, θέση για την οποία συγκρούστηκε με την ηγεσία της ΕΚΤ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s