Jean-Michel Six,ο επικεφαλής ανάλυσης της S&P για την Ευρώπη,δήλωσε στο Reuters ότι ενδεχομένως να πρέπει να υπάρξει ένα ακόμη σοκ για να αναγκαστούν όλοι να συμφωνήσουν, όπως επί παραδείγματι να αντιμετωπίσει προβλήματα μία μεγάλη γερμανική τράπεζα.

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ – ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ SPREAD!

MOODY’S: ΑΠΕΙΛΕΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ – S&P: Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΛΥΣΗ!

Από το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης έως και σήμερα, οι αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της ευρωζώνης και ειδικά τωνΣυνόδων Κορυφής, είχαν ως αποτέλεσμα μιαθνησιγενή ευφορία που κρατούσε μόνο μερικές ημέρες.

Μετά όμως και την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, δεν παρατηρούμε ούτε καν αυτήν την πρόσκαιρη ευφορία.

Τουναντίον, η δικτατορία των αγορών (χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, οίκοι αξιολόγησης κλπ), φτύνει κατάμουτρα, από την πρώτη μέρα,  τις αποφάσεις για επιβολή της γερμανόπνευστης δημοσιονομικής δικτατορίας.

 ΓΥΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΡΚΟΖΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ & ΜΕΤΟΧΩΝ!

Το πρώτο crash test ήρθε από την ουσιαστικώς πτωχευμένη Ιταλία, όπου το επιτόκιο δανεισμού 12μηνων εντόκων γραμματίων αξίας €7 δις, έφτασε το 5,952%, όταν στην Ελλάδα το αντίστοιχο επιτόκιο δεν ξεπέρασε ποτέ (από την εισαγωγή του ευρώ) την περιοχή του 5%-5,1%!

Κανείς φυσικά δεν ξέρει ποιό θα ήταν το επιτόκιο της σημερινής ιταλικής δημοπρασίας, στο βαθμό που ηΕΚΤ δεν παρενέβαινε αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες ιταλικών και άλλων ευρωπαικών κρατικών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές. 

Εκτός βέβαια από τα ιταλικά επιτόκια δανεισμού, όλα τα ευρωπαϊκά spread, πλην των γερμανικών και των ιταλικών, σημείωσαν άνοδο ή έμειναν στάσιμα σε υψηλότατα επίπεδα.

Ενδεικτικά, το ιταλικό spread έφτασε τις 469 μονάδες βάσης (+53,44 μ.β.), το ισπανικό τις 395 μονάδες βάσης (+29,10 μ.β.), το ιρλανδικό τις 613 μονάδες βάσης (+0,07 μ.β.) και το ελληνικό τις 1.092 μονάδες βάσης (+0,52 μ.β.). 

Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τόσο του πυρήνα όσο και τηςευρωπεριφέρειας.

Αυτήν την ώρα (15:5) τη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX χάνει 1,98% ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CaCυποχωρεί κατά 1,56%.

Σαφώς μικρότερες είναι οι απώλειες του FTSE (Λονδίνο) με -0,70%.

Αντθέτως, στην ευρωπεριφέρεια, το σκηνικό διαγράφεται πιο δυσμενές καθώς το Μιλάνο (MIB) υποχωρεί κατά 2,72% και η Μαδρίτη (IBEX) κατά 2,18%.

MOODY’S: ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΜΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ!

Από τη μεριά του οι οίκοι αξιολόγησης πρωταγωνιστούν αλλά και συνδιαμορφώνουν το όλο κλίμααποδοκιμασίας προς τις αποφάσεις που επέβαλαν οι Μερκοζί στή Σύνοδο Κορυφής.

Η μεν Moody’s επιβεβιαώνει τις απειλές της για υποβάθμιση όλων των χωρών της ΕΕ κατά το  α΄ τρίμηνο του 2012, όπως ακριβώς είχε πράξει λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Ουσιαστικά, οι απειλές της Moody’s βάζουν σοβαρά εμπόδια όχι μόνο στην ευρωζώνη συνολικά, αλλά και στα τροϊκανά προγράμματα χρηματοδότησης καθώς αυξάνουν τόσο στο παρόν όσο και δυνητικά στο μέλλον το κόστος χρηματοδότησης του EFSF!

Στις απειλές της, η Moody’s κάνει λόγο για «ελάχιστα νέα μέτρα (από τη Σύνοδο Κορυφής) και δεν αλλάζει την άποψη μας ότι οι κίνδυνοι για τη συνοχή της ευρωζώνης συνεχίζουν να αυξάνονται».

«Ως εκ τούτου, τα ανακοινωθέντα μέτρα δεν αλλάζουν τη δηλωθείσα άποψη της Moody’s ότι η κρίση βρίσκεται σε κρίσιμο και ευμετάβλητο στάδιο, με τις αγορές κρατικών και τραπεζικών ομολόγων να είναι επιρρεπείς σε αποδιοργάνωση, την οποία οι policymakers δύσκολα θα μπορέσουν να περιορίσουν. Αν και το κεντρικό σενάριο της Moody’s εξακολουθεί να προβλέπει ότι η ευρωζώνη θα διατηρηθεί χωρίς περισσότερες ευρείες χρεοκοπίες, τα σοκ που είναι πιθανόν να υπάρξουν, ακόμα και υπό το… θετικό σενάριο, επιφέρουν επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις τους επόμενους μήνες».

 S&P: ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΟΔΟΙ ΚΟΡΥΦΗΣ…

Η S&P, κρατώντας χαμηλότερα τους τόνους αποδοκιμάζει επίσης τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Ο Jean-Michel Six, επικεφαλής ανάλυσης της Standard & Poor’s για την Ευρώπη δήλωσε στο Reuters πως έχει χαμηλές προσδοκίες και πως ο χρόνος εξαντλείται.

«Απαιτείται δράση και από τις δύο πλευρές της εξίσωσης, τη δημοσιονομική και τη νομισματική πλευρά» υποστήριξε και συμπλήρωσε: «ενδεχομένως να πρέπει να υπάρξει ένα ακόμη σοκ για να αναγκαστούν όλοι να συμφωνήσουν, όπως επί παραδείγματι να αντιμετωπίσει προβλήματα μία μεγάλη γερμανική τράπεζα.{καθόλου τυχαία η αναφορά ήδη συζητείται το όνομα της Commerzbank.}

Ουσιαστικά, η S&P ζητάει από τη Γερμανία να επιτρέψει την εκτύπωση χρήματος από την ΕΚΤ (σσ νομισματική πλευρά) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση της ευρωζώνης. Όπου όμως εφαρμόζονταιτέτοια ημίμετρα, (πχ ΗΠΑ, Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία) τα αποτελέσματα είναι μάλλον φτωχά…

ΙΣΚΡΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s