Schaeuble: Επαναφέρει το θέμα των γραπτών δεσμεύσεων για 6η δόση

Μάρτυς μου ο Γεωργίου ο φαφούτης που δεν έχω ιερότερο από το να ορκιστώ στην ζωή του το περίμενα και τους χρειαζόταν.Τις γραπτές δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για να εκταμιευτεί η έκτη δόση, επαναφέρει στο προσκήνιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.

«Η εκταμίευση της έκτης δόσης προϋποθέτει γραπτές δεσμέσεις από την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεχωριστά ο Γερμανός αξιωματούχος χαρακτήρισε την 9η Δεκεμβρίου, στιγμή των αποφάσεων. «Η Ευρώπη χάνει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της εμπιστοσύνης της αγοράς κάθε εβδομάδα που περνά», δήλωσε και τόνισε την ανάγκη γρήγορης εύρεσης λύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει την ικανότητα της να επιλύσει τα προβλήματά της και οποιαδήποτε λύση αποσύρει τις πιέσεις για μεταρρυθμίσεις θα είναι επιβλαβής.

Εξάλλου, ο Γερμανός αξιωματούχος αρνήθηκε ότι γνωρίζει περί συζητήσεων μεταξύ της Ιταλίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πιθανό πακέτο στήριξης. «Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Mario Monti, θα ανακοινώσει τα βήματα των μεταρρυθμίσεων την επόμενη εβδομάδα», είπε. Και γιατί άλλωστε να μην συνεχίσει να πιέζει και να κωλυσιεργεί ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ την στιγμή που σε αρνητικό έδαφος υποχώρησε για πρώτη φορά σήμερα η απόδοση των γερμανικών ομολόγων διάρκειας ενός έτους, εν τω μέσω φημών πως η ΕΚΤ θα ενισχύσει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδεινούμενης κρίσης χρέους.

Δημοσίευμα της Market News International μάλιστα αναφέρει πως η ΕΚΤ ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια έως τις 8 Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών.

Ειδικότερα, η απόδοση στο μονοετές γερμανικό ομόλογο υποχώρησε κατά 13 μ.β. την Τετάρτη στο -0,05%. Την ίδια στιγμή, η τιμή για την αγορά ενός γερμανικού ομολόγου λήξεως τον Δεκέμβριο του 2012 ενισχύθηκε στα 101,075 ευρώ.

Traders ομολόγων εξηγούν στο Capital.gr ότι οι επενδυτές που επιλέγουν αυτούς τους τίτλους με άλλα λόγια είναι διατεθειμένοι να χάσουν εις γνώσιν τους, και όχι γιατί φταίει η αγορά, μόνο και μόνο για να έχουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα ομόλογα.

“Είναι ένα παράδοξο αλλά προσωρινό φαινόμενο”, σημειώνουν χαρακτηριστικά για να προσθέσουν ότι αντικατοπτρίζει την τρομακτική έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Ο προσωρινός χαρακτήρας του φαινομένου συνεπάγεται ότι η αγορά από μόνη της στη συνέχεια “διορθώνει” το παράδοξο και επανέρχεται σε πιο φυσιολογικές αποδόσεις.

Υπάρχουν δύο παράγοντες που οδήγησαν σε αρνητικές αποδόσεις: «ο ένας είναι η κρίση χρέους και ο άλλος είναι η πολιτική της ΕΚΤ», σχολίασε ο John Davies, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της WestLB AG στο Λονδίνο.

Η αρνητική απόδοση στους μονοετείς τίτλους σημαίνει «πως είσαι πρόθυμος να αναλάβεις μια χασούρα στην τιμή προκειμένου να έχεις την ασφάλεια της κατοχής γερμανικών ομολόγων», σχολίασε με τη σειρά του ο Harvinder Sian, στρατηγικός αναλυτής στην Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτό υπογραμμίζει το γεγονός πως η ευρωζώνη δεν διαθέτει πολλούς τίτλους που να θεωρούνται ασφαλή καταφύγια και αποτελεί ένδειξη της τρέχουσας κατάστασης, με την ΕΚΤ να αναμένεται να μειώσει σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια».

Σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η πρώτη φορά από το 1995, όταν το πρακτορείο άρχισε να συλλέγει στοιχεία, που η απόδοση του μονοετούς γερμανικού ομολόγου γίνεται αρνητική.

http://www.capital.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s