500,000 μέτοχοι[μικροεπενδυτές] ελληνικών τραπεζών χάνουν τις οικονομίες τους.

 Αν και δεν είχα ποτέ μου μετοχές μιας και η εργασία μου συνήθως μου  εξασφάλιζε πολυ καλύτερες αποδώσεις δεν μπορώ να αντισταθώ σε μια τεράστια αδικία που γίνετε στους ελληνες μικρομετόχους δεν είναι δίκαιο να χάνονται αποταμιεύσεις χρόνων  και δεν είναι τραπεζίτης κάποιος που αγόρασε 10000 ευρώ τράπεζες για να έχει μια μικρή απόδοση στα χρήματα του. Ποιος περίμενε ότι θα χάσει όλες του τις οικονομίες?

Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα πουν στους μικρομετόχους οι διοικήσεις των τραπεζών που έχασαν τα χρήματα τους

καιγια όνομα του θεού πόσο περισσότερο προκλητικοί μπορείτε να γίνετε σαν κυβέρνηση δεν είναι αρκετη η καταστροφή που προκαλέσατε θα αφήσετε και της διοικήσεις των τραπεζών στην θεση τους για ποιο λόγω για να ξεσηκωθούν οι μέτοχοι και να περάσουν οι διοικήσεις αυτά που πέρασαν τα θύματα του κολλα και του σταμουλη επι μητσοτακη;

Με τις κοινές μετοχές λόγω του dilution οι μέτοχοι μικροί και μεγάλοι θα χάσουν σχεδόν θα χάσουν τα πάντα. Με τις προνομιούχες η κατάσταση είναι πιο ελέγξιμη. Υπάρχει η πιθανότητα ανάκαμψης. Ωστόσο και χθες το βράδυ ο Γ Παπανδρέου πρωθυπουργός της Ελλάδος επανέλαβε ότι οι κεφαλαιακές ενισχύσεις των  τραπεζών θα πραγματοποιηθούν με κοινές μετοχές και κατ΄ ουσία απέκλεισε την έκδοση προνομιούχων μετοχών για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
Ωστόσο ακόμη επιδιώκεται η βέλτιστη λύση.
Με βάση πληροφορίες η κυβέρνηση έθεσε το θέμα στην σύνοδο κορυφής στις 26 Οκτωβρίου για την εναλλακτική λύση των προνομιούχων μετοχών αλλά διαφώνησε η Γερμανία και άλλες χώρες, ωστόσο δεν έκλεισε το θέμα οριστικά.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες το IIF του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου και ο επικεφαλής του κ Dallara έστειλαν πριν λίγες μέρες επιστολές σε τράπεζες και θεσμικούς παράγοντες της Ευρώπης στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και η εκδοχή των προνομιούχων μετοχών ως μεθόδου κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Οι προνομιούχες μετοχές δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν οριζόντια δηλαδή για όλους αλλά να τεθούν αυστηρότατα κριτήρια. Από την άλλη δεν πρέπει να αποκλειστούν ως μέθοδος κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.
Ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια;
Αυτά που ήδη ισχύουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα οποία βεβιασμένα άκομψα και ατελώς η κυβέρνηση τα απενεργοποίησε.
Όσες τράπεζες πληρούν π.χ. το 8% ως βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας π.χ. η Εθνική που έχει υψηλό δείκτη να μπορεί να προσφύγει στο ΤΧΣ με προνομιούχες μετοχές.
Όσες τράπεζες δεν πληρούν αυτό το κριτήριο τότε αυτομάτως να προσφεύγουν στο ΤΧΣ το οποίο θα εκδίδει μόνο κοινές μετοχές και αυτομάτως θα επέρχεται η κρατικοποίηση.
Το κομβικό ερώτημα είναι το όριο του 8% στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας θα πληρείται πριν την υλοποίηση ή μετά την υλοποίηση του κουρέματος του haircut ή κατά το ορθότερο της απομοίωσης στο χρέος 50%;
Η διευκρίνιση αυτή είναι άκρως σημαντική καθώς αν το 8% ισχύσει μετά την απομείωση του χρέους κατά 50% οι περισσότερες τράπεζες δεν θα πληρούν το κριτήριο  άρα θα οδηγηθούν στο ΤΧΣ το οποίο θα εκδώσει κοινές μετοχές.

Το στάδιο της κρατικοποίησης;

Θα υπάρξουν κρατικοποιήσεις τραπεζών. Αυτή την στιγμή είναι το πιο πιθανό σενάριο. Ίσως το μοναδικό σενάριο…
Οι τράπεζες χρειάζονται πάνω από 18-19 δις ευρώ νέα κεφάλαια λόγω του haircut και της Blackrock.
Οι μέτοχοι, οι 500 χιλ μέτοχοι δεν μπορούν να συνεισφέρουν τόσο χρήματα όταν μάλιστα όλες οι τράπεζες αποτιμώνται στα 4,3 δις ευρώ με βάση την κεφαλαιοποίησης τους στο χρηματιστήριο.
Το πιθανότερο σενάριο είναι οι τράπεζες να κρατικοποιηθούν.
Με την διαδικασία της κρατικοποίησης εφόσον πραγματοποιηθεί με κοινές μετοχές το ΤΧΣ θα παραμείνει μέτοχος έως 2 χρόνια και εν συνεχεία θα πωλήσει την συμμετοχές του.
Η κρατικοποίηση δεν θα σημάνει επίσης και απομάκρυνση διοικήσεων.
Οι περισσότερες διοικήσεις θα συνεχίζουν να διοικούν τις τράπεζες υπό την  αυστηρή εποπτεία του ΤΧΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s