Στο στόχαστρο οι οίκοι αξιολόγησης

Νέο επεισόδιο στην κόντρα της Ε.Ε. με τους οίκους αξιολόγησης. Η Standard & Poor’s γνωστοποίησε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης πέντε ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, κατά μία ή δύο βαθμίδες, εάν η περιοχή πέσει σε ύφεση και αυξηθεί ο κρατικός δανεισμός. Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες προωθούνται οι πλέον παρεμβατικές και σαρωτικές αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας των τριών οίκων αξιολόγησης. 

Βάσει του προσχεδίου προτάσεων της Κομισιόν, που αποκαλύπτουν οι Financial Times, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα ακόμη και να απαγορεύσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση κρατών σε ορισμένες έκτακτες συνθήκες.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά μέτρα που θα ενισχύουν τον ανταγωνισμό και την ανάδειξη νέων «παικτών» στον κλάδο, αναγκάζοντας τις εταιρίες να αλλάζουν συχνά τον οίκο αξιολόγησης με τον οποίο συνεργάζονται. «Δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται ο ίδιος οίκος αξιολόγησης για περισσότερα από τρία χρόνια ή για περισσότερο από έναν χρόνο εφόσον αντιστοιχεί σε περισσότερες από δέκα συνεχείς εκδόσεις τίτλων της εταιρίας», αναφέρουν οι F.T.

Επίσης, θα πρέπει να περάσει μία 4ετής περίοδος ώστε ο εν λόγω οίκος αξιολόγησης να συνεργαστεί εκ νέου με την ίδια εταιρία.

Παράλληλα, δίνεται μεγαλύτερη ισχύς στην ESMA, την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή των αγορών, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει τις μεθόδους πιστοληπτικής αξιολόγησης και θα έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει την πιστοληπτική αξιολόγηση κρατών σε ορισμένες ειδικές καταστάσεις.

Θα ζητηθεί επίσης από την ESMΑ να παρουσιάσει τεχνικές προδιαγραφές ώστε να εναρμονιστούν οι κλίμακες αξιολόγησης των διαφόρων οίκων. Αυτό συνεπάγεται είτε νέες μεθόδους αξιολόγησης είτε προσαρμογή των υφιστάμενων μοντέλων.

Ο κ. Michel Barnier, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, είχε δηλώσει παλαιότερα: «Δεν προκαλεί το θερμόμετρο τον πυρετό, όμως αυτό πρέπει να λειτουργεί σωστά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον πυρετό».

Η ανάλυση της S&P

Στην έκθεσή της, η S&P αποτιμά τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να στηρίξουν την ευρωζώνη σε δύο πιθανά σενάρια: διπλής ύφεσης και ύφεσης με υψηλά επιτόκια.

«Οι αξιολογήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας είναι πιθανόν να υποβαθμιστούν κατά μία ή δύο βαθμίδες και στα δύο σενάρια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ένα χειρότερο οικονομικό σενάριο είναι πιθανόν να οδηγήσει επίσης σε ανακεφαλαιοποίηση πολλών τραπεζών σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, σημειώνει η S&P, προσθέτοντας ότι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί στήριξης ίσως να μην επαρκούν αν οι συνθήκες επιδεινωθούν πέραν των προσδοκιών.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s