Προ των πυλών των τραπεζών η κρατικοποίηση

Κοινές μετοχές θα πάρει το κράτος από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα υποβάλουν αίτημα κεφαλαιακής ενίσχυσης στο Ταμείο. Η ενίσχυση θα παρέχεται εφόσον αποτύχει η προσπάθεια αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από τις τράπεζες
Ανοίγει πλέον και με νόμο ο δρόμος για την κρατικοποίηση των τραπεζών, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συμμετέχει σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με κοινές μετοχές και οι τράπεζες θα «απονέμουν στο Ταμείο ειδικά δικαιώματα».
Χθες κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία, σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων θα γίνεται με κοινές και όχι προνομιούχες μετοχές.
Επίσης, ρητώς προβλέπεται η υποχρέωση του Ταμείου να διαθέσει αυτές τις μετοχές μέσα σε δύο χρόνια. Ανοίγει, δηλαδή, ο δρόμος και για τον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών.
Το άλλο χαρακτηριστικό της τροπολογίας είναι ότι το ΤΧΣ θα συμμετέχει σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Δηλαδή στις μεταβατικές τράπεζες (δημιουργούνται στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα σε κάποια τράπεζα).
Επίσης, το ΤΧΣ ενεργοποιείται πλέον και στις περιπτώσεις «που ένα πιστωτικό ίδρυμα πληροί τις υποχρεώσεις κεφαλαιακής επάρκειας των βασικών ιδίων κεφαλαίων, αλλά υφίσταται κίνδυνος να μην μπορεί να διατηρήσει την επάρκεια αυτή».
Η τράπεζα, πριν υποβάλει αίτημα κεφαλαιακής ενίσχυσης στο Ταμείο, πρέπει να έχει προσπαθήσει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προσφέροντας νέες μετοχές σε τιμές χαμηλότερες του μέσου όρου που ισχύουν στην αγορά. Και αν η τράπεζα δεν μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από την αγορά, τότε το ΤΧΣ μπορεί να προσφέρει την κεφαλαιακή ενίσχυση «σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες» από τον μέσο όρο της αγοράς.
Ειδικά δικαιώματα
Στην τροπολογία προβλέπονται τα ειδικά δικαιώματα του ΤΧΣ, το οποίο διαθέτει πάντα εκπρόσωπο στο ΔΣ της τράπεζας, ακόμα και όταν η συμμετοχή του δεν δικαιολογεί διορισμό επιτρόπου.
Το ΤΧΣ διασφαλίζει ότι οι τράπεζες που λαμβάνουν τη συνδρομή παίρνουν μέτρα για αναδιάρθρωση, συγχώνευση ή εξαγορά ή μεταβίβαση των δραστηριοτήτων τους σε άλλο χρηματοπιστωτικό οργανισμό εντός 24 μηνών από την κεφαλαιοποίηση.
Εφη Καραγεώργου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s