ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ… Η ΕΛΛΑΔΑ!

H PIMCO ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ!

Η Ίσκρα αναφέρεται συχνά στις επενδυτικές κινήσεις και τις εκτιμήσεις της Pimco, καθώς αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτικό fund ομολόγων στον κόσμο με ενεργητικό ύψους $ 1,2 τρις! Είναι εύλογο, λόγω του μεγέθους της Pimco, πως οι επενδυτικές κινήσεις αλλά και οι εκτιμήσεις της,προδικάζουν αλλά και επηρεάζουν τις εξελίξεις στις ανά τον κόσμο αγορές ομολόγων.

H τελευταία βόμβα έπεσε το μεσημέρι τηςΤρίτης 12 Απρίλη, όταν το Reuters, γνωστοποίησε πως το Total Return Fund, της Pimco, συνολικού όγκου $ 236 δις, έχει πλέον αρνητική έκθεση της τάξης του –3%, στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

Η Pimco έχει «shortάρει» ποσά της τάξης των $ 7 δις, δεσμευόμενη πως θα πουλήσει πχ σε 1 μήνα τίτλους σε τιμή πχ 100 τους οποίους θα αγοράσει από άλλους επενδυτές από την αγορά στην τρέχουσα τιμή τους σε 1 μήνα. Εάν η τρέχουσα τιμή τους σε πχ 1 μήνα είναι κάτω από την τιμή short, η Pimco κερδίζει, επενδύοντας με αυτόν τον τρόπο στην πτώση των τιμών των αμερικανικών κρατικών ομολόγων!

 

Το Φεβρουάριο δε ένας από τους επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, ονόματι Bill Gross, είχε αναφέρει πως το Total Return Fund της Pimco, είχε ξεπουλήσει το σύνολο των κρατικών αμερικανικών ομολόγων που κατείχε. Τον Ιανουάριο η έκθεση του Total Return Fund, σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα ήταν+12%.

Γενικότερα, η Pimco εκτιμά πως το έλλειμμα και το χρέος της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, θεωρώντας αναπόφευκτη την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ, από τους οίκους αξιολόγησης. Σήμερα οι ΗΠΑ διαθέτουν την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση, (ΑΑΑ), και μια υποβάθμισή της θα σημάνει πανικό στις ανά τον κόσμο αγορές.

Σύμφωνα, με όσα γράφει ο Bill Gross, στο newsletter Απριλίου της Pimco, η αμερικανική κυβέρνηση,ξεπερνά τους Έλληνες («out-Greeking the Greeks») στην αδυναμία της να διαχειριστεί το δημόσιο χρέος της! Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 30% επί του ΑΕΠ, την τριετία 2008 – 2010, πλησιάζοντας το 100% επί του ΑΕΠ ($ 14,30 τρις) την περίοδο αυτή, το οποίο αποτελεί και το θεσμικά κατοχυρωμένο ανώτατο επιτρεπτό όριο του χρέους!!

Το περασμένο δε Σάββατο (9.4) το αμερικανικό δημόσιο λίγο έλειψε να κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών καθώς δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στο ύψος των βάρβαρων περικοπών για το υπόλοιπο του δημοσινομικού έτους. Τελικά αυτές θα φτάσουν τα $ 38 διςμέχρι και τις 30 Σεπτέμβρη!

Βλέπουμε λοιπόν που τελικά ακόμα και η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο, τραβάει σιγά – σιγά το δρόμο της Ελλάδας!!!

Σύμφωνα, με την Pimco, το κρίσιμο χρονικό σημείο θα είναι η στιγμή που η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, FED, θα σταματήσει να τυπώνει δολάρια για να αγοράζει αμερικανικά κρατικά ομόλογα, από το φόβο της ανόδου του πληθωρισμού…

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s